Міноборони видало наказ про електронні рапорти

Міноборони видало наказ про електронні рапорти

Міністерство оборони легалізувало електронні рапорти, які подаються через застосунок «Армія+» або систему електронного документообігу, а також спростило вимоги до оформлення паперових рапортів та встановило терміни їх розгляду.

При поданні паперового рапорту тепер можна не дотримуватися вимог Інструкції з діловодства, писати його будь-яким кольором на папері будь-якого розміру, — про все це йдеться у наказі Міністерства оборони України від 8 серпня 2024 року № 531 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 серпня 2024 р. за N 1214/42559).

Затверджений наказом Порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців у системі Міністерства оборони України визначає механізм оформлення, подання, реєстрації, розгляду, прийняття та повідомлення рішення за результатами розгляду рапортів військовослужбовців у Міноборони, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту.

Рапорти подаються в усній та письмовій (паперовій або електронній) формах. Військовослужбовець має право усно рапортувати за допомогою технічних засобів комунікації. Усні рапорти розглядаються негайно, але не пізніше ніж у строки, встановлені для розгляду рапортів у паперовій формі (про це трохи далі). Відповідь на усний рапорт надається усно.

Забороняється:

  1. встановлювати будь-які інші вимоги щодо форми та змісту паперового рапорту, що не передбачені цим Порядком, у тому числі стосовно:
    • подання рапортів з окремих питань виключно написаними власноруч або друкованим способом;
    • недотримання вимог щодо розміру полів, відступів, шрифтів, кольору чорнила чи друку, розміру та якості паперу тощо, які не передбачені цим Порядком;
    • наявності граматичних, синтаксичних чи інших помилок, які не впливають на суть рапорту;
  2. відмовляти у розгляді рапорту у разі відсутності доданих документів або інформації, які є або повинні бути в наявності у розпорядженні командира, створюються/формуються/видаються самим підрозділом та/або можуть бути витребувані підрозділом в іншого підрозділу або закладу охорони здоров'я тощо;
  3. вимагати від військовослужбовця попереднього усного погодження паперового або електронного рапорту із безпосереднім або прямим командиром перед його фактичним поданням.

Початок перебігу строку розгляду паперового рапорту розпочинається із часу його подання, а не часу реєстрації в діловодстві. Часом подання паперового рапорту є дата передачі рапорту на погодження безпосередньому командиру, а у разі відмови в розгляді рапорту безпосереднім командиром — дата передачі рапорту прямому командиру.

У разі направлення рапорту поштою часом подання рапорту є дата надходження рапорту до поштового відділення за місцем знаходження підрозділу.

Розгляд паперового рапорту всіма прямими командирами здійснюється:

  1. невідкладно, але не пізніше ніж за 48 годин із часу подання військовослужбовцем рапорту — щодо питань, які стосуються військової дисципліни, обов'язків особового складу під час виконання бойових наказів (розпоряджень), збереження життя та здоров'я особового складу, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин;
  2. у строк не більше 14 днів із дня подання військовослужбовцем рапорту — щодо питань, які не належать до питань, визначених підпунктом 1 цього пункту.

Особливості подання та розгляду рапортів в електронній формі

Рапорт в електронній формі створюється та подається за допомогою засобів СЕДО, Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки й оборони «Армія+» (включаючи його складові частини) (далі — вебпортал «Армія+») та інших інформаційно-комунікаційних систем, які введені в експлуатацію в системі Міноборони України.

Кожен користувач вебпорталу «Армія+» має свій унікальний код — ID-номер. Кожен командир зобов'язаний довести до підлеглого особового складу свій власний ID-номер та ID-номер СЕДО підрозділу.

Військовослужбовець створює рапорт на вебпорталі «Армія+» за допомогою зразків рапортів, які доступні на ньому, заповнивши всі необхідні текстові поля, зазначивши тему та суть свого клопотання.

Для направлення на погодження рапорту військовослужбовець має ввести ID-номер свого безпосереднього командира або у випадках, передбачених Порядком, ввести ID-номер прямого командира (начальника) та підписати його.

Підписання та погодження електронного рапорту на вебпорталі «Армія+» здійснюється шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису (у тому числі «Дія.Підпис») та/або удосконаленого електронного підпису військовослужбовцем, відповідними командирами, та/або засобами вебпорталу «Армія+», що підтверджується накладенням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора вебпорталу «Армія+».

Міноборони видало наказ про електронні рапорти через Армія+

Створення та подання на погодження електронного рапорту може здійснюватися засобами вебпорталу «Армія+», що підтверджується накладенням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора вебпорталу, за умови здійснення електронної ідентифікації, яка дає змогу однозначно встановити особу військовослужбовця, що звертається із відповідним електронним рапортом.

Підписання та погодження електронного рапорту в СЕДО здійснюється шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису.

Безпосередній командир надає відповідь на електронний рапорт військовослужбовця шляхом погодження або непогодження рапорту із зазначенням правового обґрунтування та пропозицій і накладенням свого електронного підпису та/або з використанням засобів вебпорталу «Армія+», що підтверджується накладенням електронної печатки адміністратора вебпорталу.

Після погодження рапорту безпосередній командир повинен відправити електронний рапорт військовослужбовця на погодження до свого безпосереднього командира, ввівши його ID-номер, а той, своєю чергою, до наступного прямого командира, ввівши його ID-номер, і так до командира начальника, який має право приймати рішення по суті рапорту військовослужбовця.

У разі непогодження рапорту безпосереднім командиром, наступним прямим командиром або відповідальною посадовою особою служби діловодства рішення про відмову в задоволенні вимог рапорту, із зазначенням правової підстави та обґрунтуванням, зазначається в окремому документі — «Резолюції до рапорту» (додаток 2), на який накладається електронний підпис особи, що прийняла рішення про непогодження рапорту, та/або накладається кваліфікована електронна печатка технічного адміністратора вебпорталу «Армія+».

Розгляд рапорту командиром, який має право приймати рішення по суті рапорту, здійснюється шляхом оформлення електронної резолюції про погодження або непогодження рапорту в СЕДО з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

У разі відсутності в командира електронного підпису, рапорт, який був поданий військовослужбовцем в електронній формі, може бути роздрукований службою діловодства і поданий на підпис командиру за правилами, визначеними для рапортів у паперовій формі. Для виготовлення паперового примірника електронного рапорту даний рапорт друкується з нанесенням даних про накладені електронні підписи разом з резолюціями й завіряється підписом відповідальної посадової особи служби діловодства.